Monday, May 3, 2010

Transformasi


bonet keta pn dh tahap gaban bwh bumper tu xde ketuk langsung. Main simen je

Untuk entry kali ni, gua nk sembang psl transformasi kereta gua. Senang citer body paint la. Kalau nk ikutkan gua lebih suka rileks dlu utk bikin body&cat kereta gua. Prinsip gua, selagi kereta belum cun "sepenuhnya", mmg gua takkan sentuh utk tembak kaler lain. Gua cukup mementingkan performance enjin dlu, baru pk psl body. Cuba lu bayangkan kalau keta dh cun2, tetiba masuk bengkel. Kena plak pomen dok pegang2. Aduh, sedih gua rasa bile tgk bertompok2 hitam melekat. Masa kaler lama dlu, seingat gua banyak jugak la bekas2 cop mohor diraja oleh pomen yg ada setengahnya gua tembak pakai chemical pn xnk ilang! nasib baik la kaler lama, kalau dh cat? lu bayangkan betapa sedih dan pilunya gua tgk. kalau nak ikutkan masa tu dh 60% la keta dh ok pd pandangan gua. Ok dr segi performance la. Maksud gua kalau nk travel jauh2 dh xde mslah. Xde banyak ragam. Cuma target gua nk sumbat VR4 sama masuk sunroof. Tp apakan daya. Modal tak pernahnya ckup. Tgh gua dlm process mencari port2 yg murah2 wat enjin, bapak gua lak ckp suruh buat body sama cat baru. Sbb buruk sgt. Kena plak dia dh ada keta baru. Jd nampak sgt la keta proton gua tergolong dlm ranking yg paling corot antara keta2 adik beradik gua.


pandangan sisi lps kena barai, kena gosok ler body tu

Masuk minggu kedua bapak gua bising, gua dh tak tahan. Gua pun dgn pantas p usha kedai2 cat area tempat gua. sume mahal gile. tetiba gua jumpa 1 kedai bikin body. Gua pn wat appointment dgn brader tu supaya dia dpt nilai brapa agak2 body yg gua kne byr sbb dh teruk sgt. Tgk lebih kurang halal, dia ltak harga RM300 utk simen body dlm masa 2 hari. Time tu gua tak mintak cat lagi. Gua bajet mau simen body dlu. Lepas 2 hari, gua dtg nk amik keta. Lu org blh bayangkan tak yg keta gua serupa mcm tak bikin simen. Gua diam dlu. Rileks. Gua belek2 tgk mana yg dia buat. Pergh..mmg sakit hati. Kalau lu org tgk, kat spoiler tu sblh hujung ada bekas kemek kena langgar. Tp lu org tau apa dia bkin? bukan ketuk bagi sama balik mcm asal, tp dia tutup dgn simen mcm tu je. Dlm hati gua dok maki2 sbb yg bikin tu pekerja dia. Terbang RM300. Balik umah gua cek balik mmg banyak tempat2 yg gua tunjuk suruh buat, tp dia tak sentuh langsung.


pandangan sisi dh siap di gosok. Keje mmg teliti

Rupa2nya keta gua parking 2 hari kat bengkel tu ada member2 gua nampak. Sume dok pakat suruh gua tarik kuar kereta hantar dgn kawan yg diaorg kenal tak jauh dr bengkel bodoh tu. Lps gua bincang2 dgn tuan bengkel tu, gua stuju la dgn harga yg diberi utk repair body sama tembak kaler baru. Ada la dkt 2 minggu. So sepanjang kereta kat bengkel, mmg gua tiap2 hari balik keje akan singgah tgk apa yg dia bikin. Dari start dia barai sapai la dia polish, gua mmg ada. Bengkel ni mmg ok, dari segi body repair termasuk la ke tembak kaler. No wonder la bengkel ni pernah masuk malajah kereta sbb banyak warna yg pelik2 dia pernah bikin. Cuma yg sedikit kecewakan gua tang finishing. Bukan finishing utk body paint, tp finishing dr segi pemasangan semula accessories2 yg berkaitan. Kurang kemas. Adakalanya yg sampai koyak getah2 gua. Gua kalau benda2 melibatkan kereta ni, mmg smpi yg kecik2 pn gua cek. Maklum je la, kita dh byr 1 hal, lg 1 plak tau je la takkan kita dh kuar beribu2, tp bile kuar bengkel kena kuar lg duit psl benda yg tak sepatutnya kita ganti ye tak? Banyak la jugak part2 lain yg kena ganti sbb dh sezen benor. Seblum gua terlupa, untuk pengetahuan, cermin dpn gua pn dorg kasi bukak&letak silicon baru. Kalau lu org nk tau dlu mmg kalau musim ujan, lantai dpn keta gua blh banjir sbb air masuk dr cermin dpn. Ada lubang karat betul2 kat dpn mata gua sblh atas. So tak nak 2x keje, kasi buat sekali ler. Apa pun, lu org tgk je la gambar2 yg berkenaan. Chiow!




ok, lps proses gosok, dia akan letak simen utk tutup lubang. Then gosok balik. warna ni is a based color




ok, ni kaler yg aku request. "Metallic light green. Code G09"

9 comments:

animous said...

huhu cun bro.. syabas

saya guna keter saga 8 valve. enjin magma.

Saya baru cat 1/2 tahun tapi dah kene sondol bulan lepas.. aduhai..

azhari wahid said...

huhuhu, mmg cun...tahniah. tq jgk sbb buat blog ni utk kongsi maklumat...sharing is caring...

NA said...
This comment has been removed by the author.
N.A said...

pehh. cun kaler tu bro. wa kalo ada modal wa ingat nak kasi sembur kereta wa gak.

ps: bro animous, kete kita sama. magma 8 valve :D

rex said...

blog yg bagus..thanx utk sgala info..harap lu sentiasa update blog ni=)

Aizuddin Sapian said...

good job and blog bro...

ak next gaji nk make up exterior mcm bumblebee, color n stripe...

good blog, keep it up...

gua said...

thannk bro, menarik gak tu lu mau bkin mcm bumblebee. kalau dh selesai, blh la kasi gua email gambar lu tu. blh gua tgk

dazlO said...

haha :D nice bro. aku pon saga jgak. baru je angkat bulan lpas. saga sedan 1.5 tahun 1987. aku srius xtau apa psal kete. ni kira kete pertamala. tp aku mmg minat nak ambik tau dan blajar psal kereta. terutamanya saga. skang pon aku mcam bro jgak. impian nak sikit modify kete if ada rezeki la. pe2 hal nnti boleh tnya bro :) old skool! :D

gua said...

blh..sama2 blaja

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails