Wednesday, May 5, 2010

Meter

Untuk entry kali ni, gua nak sembang psl meter. Ala meter yg kat dashboard lu org tu la. yg ada fuel, tempreture sume tuh. Masa mula2 keta dpt, meter kat dashboard mmg out. RPM xhidup, meter minyak jd xbetul kejap ok kejap x, dan yg paling gua risau temperature. Naik kereta, benda yg paling utama kalau memandu kena dok rajin perhati tempreture. kalau overheat, sendiri mau ingtla. dr gasket sampai la ke benda2 lain jahanam. So watchout. Meter asal kete gua tu bukan takat RPM je xhidup, trip meter lgsung xberfungsi. Bg gua, trip meter pn 1 benda penting kena ada. Senang kita blh tau bpe kilometer kita dh berjalan, bila minyak hitam nk kena tukar, bila timing belt kena ganti. Jangan tiba2 tgh drive belting putus masak la jwbnya. Disebabkan trip meter gua mmg xjln, lu tau apa gua buat? tiap2 bulan gua tukar minyak hitam sbb keta gua byk pusing2 tiap2 hari. Hehehe..Disebabkan RPM gua xhidup, gua tergerak la plak psg meter tambahan utk RPM. tp meter tu xsesuai sbb berat sgt. dh adjust pn still berat sbb meter tu utk enjin turbo.

yg sblh kanan tu RPM gua

Lama gak gua pk cmne nk settle kan masalah ni. Sbb payah jugak kalau nk adjust timing kalau xde meter. Dlm pd tu gua try2 la usha kat internet mana la tau kalau2 ada yg jual murah2 ke. Tiba2 gua terpandang 1 meter ni. Ada sorg mamat ni nk jual, dia kata mmg ngam utk saga. tp kena modified sket. Meter tu lain dr yg lain sbb digital. Gua pun berkobar2 dengan pantas p jumpa mamat tu&tgk2. Yeap, mmg sama meter digital kereta member gua which is kereta asal adalah Mazda. Tp blh ke ngam? dh la wiring pn lain. Beria2 brader tu yakinkan gua yg mmg ngam sbb org dh byk pakai. (even org yg byk pakai tu gua xpernah nmpak pn) Gua pn angkat la itu meter. Dlm pd tu dia try promote kat kwn dia yg blh modified meter tu. Sabtu, gua turun jumpa mamat tu. Mmg gua respect mmat tu mmg terer bikin brg2 eletronik. Tp mmg lama giler. tghari gua sampai, mlm baru siap. Apapun, credit pd "org kita" yg ada kelebihan tersendiri..




Meter yg gua dpt ni mmg rare. sbb pe gua ckp cmtu? Mengikut kata pomen yg pasangkan meter ni, smua berfungsi. Maksud gua tempreture, minyak, RPM, termasukla jugak trip meter. Sbb kebanyakan kereta2 yg dia modified kan meter utk masuk kat dashboard mmg takkan dpt meter minyak. Maknanya meter minyak kalau isi banyak mana pun signal takkan ada. So bergantung pd warning yg muncul kalau minyak dh kurang. Parah jugak kalau kena mcm tu. Kita susah nak jangka kalau tiba2 tmpt yg kita lalu tu stesen minyak dia jauh lg. pdhal warning dh menyala2. Apapun kalau sesapa yg berminat, gua blh rekemenkan pomen power ni. So tak malu la yg org kita pn ada yg berkemampuan. cuma jarang jumpa je org2 mcm ni...jumpo laie

14 comments:

Orochimaru said...

smart la bro.. lu buat kat maner? aku nak buat jugak utk saga aku ni.. same la, meter mileage tak jalan.. leh mintak kontek dan lokasi pomen nih? and ade lagi tak meter macam ni? kalau nak search kat internet nak tulis ape dalam search term? aku carik2 tak jumpe pon bro.. harap dapat tolong.. thanks

azhari wahid said...

cun, mmg cun...tahniah bro

badriz said...

Salam bro, mmg cun le bro punye meter nih. . .bro boleh rekemen kan pomen yg pasang kan meter ni? saya pon berkeinginan nk pasang jugak nih, hehe. . .meter nnt saya cari. . .kalo boleh bro email kn kat saya no kontek pomen yg pasang meter digital ni ke email badriz.talhah@gmail.com. . .terima kasih bro!! dan selamat berpuasa!!

gua said...

nnti gua email lu. utk yg lain pengomen, klu gua xrespond tu meaning that gua bz sket. so lu org blh send message lu org kt chatbox tu. tq

badriz said...

Huhu. . .terima kasih bro!! bro memang pantasss. . .semoga dimurahkan rezeki bro di bulan yg penuh rahmat ini. . .amin

gua said...

trima kasih ats doa tuan hamba tu

Anonymous said...

bro..meter dri kereta ape? de lagi x?

dazlO said...

wow! mmg gler cool la bro! brsemangat dibuatnya! :D

Anonymous said...

Salam Bro... Saya ada satu meter tapi dah takde soket yg bulat tu. Blh Bro tolong hantar cara nk pasang wiring meter tu. Kalu blh Bro email kat nuxie08@yahoo.com. Tqvm

Anonymous said...

Salam, bro boleh tolong dapatkan no wireman bro .. saga saya pon ada masalh wiring yg belum selesai,,
boleh tlg email ke,, amin@qudrad.com tq. bro...
amin

Alagendren Jaysothy said...

Boss, pls email terraarts2011@gmail.com

Alagendren Jaysothy said...

Boss, pls email terraarts2011@gmail.com

Unknown said...

email ke saya juga mohdnazmi19@yahoo.com

Puven Thiran said...

Bro power la bro....
Email sya details pomen tu dn mna bole dpt lgi meter camni bro.....
Tq bro... 💪

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails