Sunday, November 15, 2015

kelabprotonsaga on facebook

Assalam sahabat² dan viewers didalam alam maya. Gua nak kasitau yang sekarang page ni dah ada facebook. blh search dan add "kelaprotonsaga protonsaga". Gua akan transfer sikit² info berguna serta apa post² yang lama ke dlm facebook. Jd sesiapa yg sudi boleh add page "kelabprotonsaga protonsaga". Ada ramai yang email dah bertanya mcmana nk join kelab ni? Sekali lagi kita bagitau, yg kami bukanlah sebuah kelab atau pertubuhan. Nama page atau blog ini adalah untuk pengguna² saga/iswara yg ada masalah serta ingin berkongsi ttg jentera mereka supaya dpt kita bantu dan cari jalan penyelesaian. Proton saga adalah model kereta malaysia yg mudah diperbaiki bila ada masalah selain dr kos yg rendah, ia juga blh DIY bila melibatkan problem minor. Jd kita kongsikan kat sini supaya lu org kat luar sana jgn mudah tertipu tanpa selidik apa sebenarnya masalah kenderaan lu org. Kereta² jenis lain juga takda masalah untuk ceritakan pengalaman atau kongsi apa sahaja berkaitan kenderaan lu org. Kita akan update sikit² maklumat ke dlm facebook jika ada kelapangan.

Selamat berkenalan didunia facebook!!

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010584617668

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010584617668


Saturday, October 3, 2015

Tips memilih enjin halfcut





1)Bukak radiator cap.pastikan air dalam tu  ijau cantik punyer...pastu jgn ttp...biar je terbuka...pastikan air dalam tangki spare cukup...

2)Bukak oil cap dan tengok keadaan dalam enjin sama ada berkarat atau kekuningan...kalo karat,bermakna enjin sudah lama tak hidup..kalo kuning, ok la tu...kalo depan kesan hangus...(bau minyak hangus) sendiri mau ingat.

3)Tarik dipstick...lap 1x...tengok ade kesan minyak tak...(biase kalo ade akan jd berbelang)...kalo ade belang tu...maksudnye enjin sudah lame tak hidup atau minyak enjin sudah lama tak tukar. bila check dipstick tu... make sure warna minyak itam tu bukan kelabu...  kalau kelabu..maknanye enjin dah masuk air.....trang tang tang...penah aku nak beli halfcut Evo 3 air tu..tauke tu kata boleh tukar minyak itam kompem ok.... aku kata.. kepala otak ko!!! Mak ko hijau...in the 1st place camne pulak air boleh masuk ke dalam enjin kalau bukan head gasket dah problem... 
lagi satu yg jarang orang buat... compression test... bawak ler pomen atau pinjam ler tools tu... tak rugi check.. nak2 pulak kalau korang ambil halfcut yang harga2 mahal...Evo contohnye... ataupun halfcut yg sparepart/ top set nye boleh buat rahang korang jatuh.. hehehe

4)Kalo enjin turbo...cube tengok sekeliling turbo (terutama pada bahagian ekzos) sama ada leaking atau tak...kalo leaking...tak yah amik.

5)Biasenye halfcut,ade ekzos sparuh...korbankan skit tangan korang yang bersih tu,"colek"skit kat bhgn dlm ekzos tu...tgk ade minyak ke x...kalo ade minyak...(atau kesan minyak enjin)...maksudnye valve seal da bocor...

6)tengok mileage...(jangan percaye sgt, ade yang meter pusing)

7)perhatikan juga sekeliling head dan rocker cover...kat sini biasa ada banyak habuk melekat,jadi hitam...tu takpe...boleh cuci...tapi kalo basah ngan minyak,tak payah amik.

8)Apabila korang betul2 dah puas ati dgn kriteria di atas, barulah korang suruh die start enjin...dgr die punye autochoke,jalan ke tidak...rpm akan jadi tinggi mase autochoke ni on...

9)kat no 1 tu, aku cakap jgn tutup radiator cap kan?...ha...mase enjin baru nk start ni la byk rahsia ttg enjin tu yg korang boleh tau...tengok sama ada air dlm radiator tu,melompat keluar atau tak...kalo melompat je...korang suruh tokey tu matikan enjin, simpan balik halfcut tu, takyah amik...comfirm byk problem halfcut tu...lepas tu korang biar je sambil tengok air dalam radiator tu,kurang atau tak...dlm mase yg same, tgk dkt ekzos, mesti ade sedikit asap warna putih atau itam (normal ni, sbb pembakaran belum lengkap, enjin tgh sejuk) dan sedikit air akan meleleh atau merecik melalui ekzos... ini tandanye enjin tersebut berada pada tip top condition...

10)Perkara paling penting skali mase bli halfcut ni, biar enjin hidup sampai kipas automatik jalan sendiri...jgn buka air cond dulu...biar die jalan dulu...lantakla kalo tak cukup minyak pun...suruh tokey tu tambah lagi petrol...cakapla yang kite nak beli...die mesti layan punye...dengar betul2 die punye idling,elok ke tidak...

11)Bila kipas da pusing...em...kalo bole biar smpi cut...tgk sama ada semput ke tak...kalo semput...mintak turun harga...mungkin plug da tak elok...(sampai stage ni,korang mesti beli,kalo tak beli,siap la korang kene hamun ngan tokey tu)

12)Lepas tu...barulah korang check functional setiap controller...aircond,lampu hujan,lampu besar,lampu highbeam,signal-yang penting nyala,kelp ke tak kelip ke,bukan salah lampu tu,sebab signal blakang takde,so relay jadi tak betul,lps tu tgk lampu2 meter,temperature tu jgn lupe,jgn lebih separuh jam...kalo salah satu dari ni tak function,mintak turun harge kaw2 punye...

13)Pastikan korang dapat complete ngan disc blakang skali,absorber,tangki minyak dan floor mat...kalo xde,mintak turun harga lagi...

14)Yang penting skali...lps idupkan enjin...biarkan dlm 5 minit pastu tekan clutch...kalo RPM drop maknenye main bearing da lingkup (utk halfcut manual sahaja)

**gambar dr google

Tuesday, October 7, 2014

Timing belt


Lama gua x post sbb bz travel. Bygkn dr KL naik ke kemaman turun kuantan blk KL. Esok plk baik lg ke keratong trus ke kuantan blk KL smula. Dpt plk call ke perlis. Mmg merayap kje gua. Dr utara ke selatan ke pantai timur. 
Seingat gua; start dr bapak gua pkai keta buruk tu 2005 dia tukar timing belt. Lps tu gua pkai mmg xpnh gua tukar..langsung. 1) meter standard saga dlu mmg milage dia problem. Jd mmg ssh nk kira brapa perjalanan gua. 2) bila dh tukar digital meter, gua masih teragak2 brapa sbnrnya milage gua. 
So gua main blasah pkai. Fikirkn yg bapak gua tukar belting dlu mgkn blh blasah smpai 100ribu km. (biasanya cmtu kn?) so lps bertahun2 gua pkai travel sana sini, gua tergerak nak tukar timing belt since dh agk lama x pernah buka pn. Mcm biasa, gua akn beli brg kt spare part. Klu psg siap kt kdai termasuk brg yg pomen order kebiasaannya mahal sket. Itu pn ada 2pilihan. Nak belting yg biasa blh pegi 60ribu km atau yg blh pegi 100ribu km. 
gua prefer utk beli sndr belting set original mitsubishi. Maximum milage 100ribu km. upah pasang kdai je. So ble pomen bukak rupanya belting lama tu belting cap ayam brand "mitsuboshi" yg gua rasa blh pergi maximum 60/70ribu km shj. Lu tgk sndr mcmana belting lps hampir 10thn jgk la tak tukar. Alhamdulillah Nasib baik tak putus time tgh driving. Klu putus tgh travel confirm kne overhaul keta. 
Apapn jgn ikut mcm gua. Cukup time tukar belting. Klu blh cari yg original. Jgn amik risiko. Elok2 modal 3/4 rat skali problem blh jd 2/3riban. So mcm biasa, minyak hitam pilihan gua mmg maintain FPO. Pd gua minyak ni mmg jaga enjin lu especially keta2 jnis old school mcm kita ni.. Blh tgk entry2 gua psl minyak ni mcmana testimonial atas kereta gua sndr. Pd gua mmg lg terbaek dr minyak biasa. 


Tuesday, June 24, 2014

Terima kasih

Slm semua..terima kasih pada yg sudi dtg ke KarNival Automobil 2014. Terima kasih juga kpd pengunjung2 di booth DriveM7 kerana support produk. In shaa Allah kita akan berjumpa lagi.. 


















Tuesday, June 17, 2014

KarNival Automobil 2014

Salam semua. Jom ramai2 ke KarNival Automobil 2014. Anda berpeluang bertemu dgn duta DriveM7 Aaron Aziz disana. Ada pelbagai aktiviti diadakan. Boleh singgah di booth DriveM7 untuk beli barangan serta minuman produk keluaran DriveM7. Jumpa disana!

Tarikh: 20-22 June 2014
Lokasi : Alamanda, Putrajaya
Masa: 10pagi - 10malam

Tuesday, June 3, 2014

For sales

Slm all..terpaksa melepaskan buah hati kesayangan. Ada sesapa berminat? Kereta xde mslh. Blh tgk previous post mcmana enjin keta bersih. Pkai minyak pn semi-synthetic. Enjin 1.5cc. Takat nk travel jauh2 xde mslh. Alternator baru, compressor baru. Cuma kaburator je kurg cantek. Tp xde efek pd performance enjin pn. Bukak harga 6k (nego). Serious buyer only. Reason nk jual sbb ada 3bijik model yg sama.. Sesapa berminat blh email khairi.traswaja@gmail.com



Friday, May 23, 2014

Festival Belia Putrajaya 2014

Kepada semua pengunjung2 boleh datang ke booth DriveM7 untuk hilangkan dahaga. Ada bermacam2 aktiviti serta barangan dijual disini. Festival Belia Putrajaya 2014 ini dianjurkan oleh Kementerian Belia&Sukan. Bermula dari 23-5-2014 hingga 25-5-2014. Jom!!






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails