Tuesday, October 7, 2014

Timing belt


Lama gua x post sbb bz travel. Bygkn dr KL naik ke kemaman turun kuantan blk KL. Esok plk baik lg ke keratong trus ke kuantan blk KL smula. Dpt plk call ke perlis. Mmg merayap kje gua. Dr utara ke selatan ke pantai timur. 
Seingat gua; start dr bapak gua pkai keta buruk tu 2005 dia tukar timing belt. Lps tu gua pkai mmg xpnh gua tukar..langsung. 1) meter standard saga dlu mmg milage dia problem. Jd mmg ssh nk kira brapa perjalanan gua. 2) bila dh tukar digital meter, gua masih teragak2 brapa sbnrnya milage gua. 
So gua main blasah pkai. Fikirkn yg bapak gua tukar belting dlu mgkn blh blasah smpai 100ribu km. (biasanya cmtu kn?) so lps bertahun2 gua pkai travel sana sini, gua tergerak nak tukar timing belt since dh agk lama x pernah buka pn. Mcm biasa, gua akn beli brg kt spare part. Klu psg siap kt kdai termasuk brg yg pomen order kebiasaannya mahal sket. Itu pn ada 2pilihan. Nak belting yg biasa blh pegi 60ribu km atau yg blh pegi 100ribu km. 
gua prefer utk beli sndr belting set original mitsubishi. Maximum milage 100ribu km. upah pasang kdai je. So ble pomen bukak rupanya belting lama tu belting cap ayam brand "mitsuboshi" yg gua rasa blh pergi maximum 60/70ribu km shj. Lu tgk sndr mcmana belting lps hampir 10thn jgk la tak tukar. Alhamdulillah Nasib baik tak putus time tgh driving. Klu putus tgh travel confirm kne overhaul keta. 
Apapn jgn ikut mcm gua. Cukup time tukar belting. Klu blh cari yg original. Jgn amik risiko. Elok2 modal 3/4 rat skali problem blh jd 2/3riban. So mcm biasa, minyak hitam pilihan gua mmg maintain FPO. Pd gua minyak ni mmg jaga enjin lu especially keta2 jnis old school mcm kita ni.. Blh tgk entry2 gua psl minyak ni mcmana testimonial atas kereta gua sndr. Pd gua mmg lg terbaek dr minyak biasa. 


Tuesday, June 24, 2014

Terima kasih

Slm semua..terima kasih pada yg sudi dtg ke KarNival Automobil 2014. Terima kasih juga kpd pengunjung2 di booth DriveM7 kerana support produk. In shaa Allah kita akan berjumpa lagi.. 


















Tuesday, June 17, 2014

KarNival Automobil 2014

Salam semua. Jom ramai2 ke KarNival Automobil 2014. Anda berpeluang bertemu dgn duta DriveM7 Aaron Aziz disana. Ada pelbagai aktiviti diadakan. Boleh singgah di booth DriveM7 untuk beli barangan serta minuman produk keluaran DriveM7. Jumpa disana!

Tarikh: 20-22 June 2014
Lokasi : Alamanda, Putrajaya
Masa: 10pagi - 10malam

Tuesday, June 3, 2014

For sales

Slm all..terpaksa melepaskan buah hati kesayangan. Ada sesapa berminat? Kereta xde mslh. Blh tgk previous post mcmana enjin keta bersih. Pkai minyak pn semi-synthetic. Enjin 1.5cc. Takat nk travel jauh2 xde mslh. Alternator baru, compressor baru. Cuma kaburator je kurg cantek. Tp xde efek pd performance enjin pn. Bukak harga 6k (nego). Serious buyer only. Reason nk jual sbb ada 3bijik model yg sama.. Sesapa berminat blh email khairi.traswaja@gmail.com



Friday, May 23, 2014

Festival Belia Putrajaya 2014

Kepada semua pengunjung2 boleh datang ke booth DriveM7 untuk hilangkan dahaga. Ada bermacam2 aktiviti serta barangan dijual disini. Festival Belia Putrajaya 2014 ini dianjurkan oleh Kementerian Belia&Sukan. Bermula dari 23-5-2014 hingga 25-5-2014. Jom!!






Tuesday, May 6, 2014

Alternator VR4 / Mirage

Slm. Ada sbijik alternator VR4 nk letgo. Baru barai dr sbuah enjin. Sesuai utk enjin VR4, mirage atau seangkatan dengannya. Brg masih cantik seperti dlm gambar. 

Sunday, March 16, 2014

respon tentang digital meter

Gua pernah post pasal digital meter dulu dan gua banyak terima email serta comment tanya pasal digital meter yg susah nak dapat. Atas sebab rare nak dapat, gua tak berminat nak jual sbb gua masih lagi sayang kat meter yang sepanjang gua pakai alhamdulillah tak pernah ada masalah. tak dinafikan ada sesetengah pembaca2 blog yg email gua nk beli meter gua dengan harga yang tinggi. mintak maaf, bukan gua tak nak jual. gua masih lagi berminat nak guna dan tahun lepas gua dapat sebijik saga model yang sama pun gua salin digital meter ke kereta yang baru dapat tu. blh tgk kat sini plak.
Gua belum lagi nk jual meter yang gua pakai sbb skrg sudah ada kat kereta 1 lagi. Kalau akan datang gua xtau lah. Untuk cari meter2 yang jenis rare mcam tu, lu org kena rajin merayau kedai halfcut area lu org atau outsource dalam internet. kadang2 benda yg kita nak mmg ssh dapat. Ada apa2 pertanyaan blh lontarkan ke email atau komen. So good luck!!




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails