Wednesday, August 25, 2010

Bearing


Bulan lepas, gua p Melaka ada urusan penting. Telinga gua dpt tangkap 1 bunyi yg cukup memekak kan telinga terutama bila tingkap sume tutup. Akan kedengaran la bunyi dengung yg cukup menyakitkan telinga sesapa je yg naik 1 kereta dgn gua. Pada mulanya gua x suspect langsung bearing sbb dua minggu sebelumnya bearing blakang sblh kiri mmg gua dh ganti bila gua dengar bunyi smcm. Then gua "jack" kereta kasi goyang2 tayar mmg confirm bearing dh out. So gua tukar sblh blakang kiri tu kat bengkel. Balik dr Melaka dlm kpala gua dok pk mungkin tayar yg bising sbb xblh nk detect langsung bunyi tu dr depan atau belakang.


Kat sini gua dpt sikit info ttg fungsi bearing. Mana2 yg tak faham omputeh tu, cari la kamus. tak larat gua nk explain pjg2. Kesimpulan fungsi bearing ni adalah utk mengurangkan geseran pd putaran shaft tu sendiri.

The purpose of a bearing is to reduce friction, most often on a rotating shaft. It may be made of many different materials including sintered bronze, which holds oil to reduce friction, and various metals which are cast in place to make a soft slippery surface for really heavy shafts. A bearing can also use balls or rods between two hardened metal surfaces, the balls or rollers convert what would be a sliding contact to a rolling point contact.

Harga? Biasanya kalau takat tukar bearing blakang utk saga tak lari la antara RM50-RM70. Tgk pd pomen, dan tgk jugak pada keakraban lu org dgn encik pomen. Nk bagus, cari barang kat spare part, then upah pemasangan je. lagi murah.



Bearing blakang dlu gua pernah ganti kiri&kanan. So bila kiri buat hal, gua takde la bajet kanan pun akan jadi masalah. Sekali gua check2 mmg confirm sblh blakang kanan sudah out. So dengan pantas esoknya gua bawak bengkel kasi tukar. Encik pomen tu cakap, proton saga pakai kalau; bearing blakang mmg xtahan. tak dpt dipastikan kenapa. Tp bearing blakang mmg tak blh tahan lama. Mula2 gua suspect takut mangkuk drum brake tu ke yg problem, tp so far depa check sume ok. Pengajaran, kena la berhati2 dengan kenderaan anda bila ada sesuatu yg tak kena. Gua pun xtau pe benda yg gua sembang, tp gua harap lu org paham. mungkin sbb pose kot..hahaha

2 comments:

Shehan Ismail said...

leh tau mekanik kt mane yg lu pegi?

saifulriziamir said...

50-70 ringgit 2 sepasang ka sebelah saja bro?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails