Saturday, December 17, 2011

Getah Pintu

Kblakangan ni gua prasan yg getah pintu keta gua (sblh driver) ada air masuk bile time hujan. Mula2 gua bajet mungkin sbb pintu gua x tutup rapat. Tp bila dok perhati&selidik rupanya getah kat sekeliling pintu gua dh out. Mcmana nk tau getah dah outdated? Try tutup pintu. Klu longgar smcm&xkedap tu biasa getah dh lembut ler tu.

So, pi kedai&beli getah ni. Xmahal, dlm RM30-40 je. Dlu mase gua xtau, ada la kedai2 yg mcm lahanat tekan gua dengan harg RM80. So hati-hati. Dan suatu masa dlu jugak, disebabkan gua malas nk amik port psl keta ni, gua pernah ganti getah pintu ni (sblh driver jugak) dan dia amik upah pasang sahaja dlm RM25. Tu jam gua xtau pape. Tp la ni, gua rase duit upah tu gua blanja anak gua KFC lg bagus sbb pemasangan benda ni mmg simple. Sbb apa gua ckp simple? Sepanjang yg gua tau, kebanyakan accessories saga ni terutamanya bahagian dalam sume jenis "plug&play". sume main clip sane sini. Keta lain mungkin sama jugak kot, tp gua rse proton saga ni banyak yg mcm tu.


First, ksi bukak dlu panel2 yg berkaitan disekeliling getah tu. Kalau rajin, kasi la bersihkan sbb habuk2&pasir mmg byk terselit area situ. Kalau rajin ler. Ok, klu lu org prasan, panel2 kat keta gua ada yg ber"skru". sbb kebanyakan clip2 yg ada dh patah& psl tu gua letak skru. Blh je beli panel2 tu yg baru, tp rse mcm malas plak.

Panel2 yg kena bukak



Untuk pemasangan, pastikan getah tu jgn terbalik&kasi yg tebal kat luar. Klu silap pasang kang air bertakung kat dlm lak. Getah tu mmg bersambung, so jgn pandai2 pi potong plak. Tu la yg gua kne dlu mse kedai tu pasang. Dia potong penyambung tu&gua hanya perasan bile gua nk pasang yg baru ni. (cam haram). Jgn lupa cek balik lps pasang&pastikan getah tu masuk betul2 rapat supaya air xmasuk bila hujan atau lu basuh keta. So, masukkan sket2 getah tu disekeliling pintu tu&siap!! Kje lebih kurang stgh jam, duit pun jimat!



12 comments:

Koji said...

salam bro,nk tnya sikit,aku nk dptkn brg2 half cut,kat mane harga ok ? aku ingt nk bikib saga ayah aku,kesian tgk tersadai je.road tax dah out, buat mase ni nk tukar 4 batang absorber,air cond 1 set, motor kipas aircond dgn kipas,power window kiri kanan,agak2 bape kosnye? penah buat wiring 1 kete x?aku mcm nk bt jgk kalo xlari bajet.sory la bnyk tny.huhu.tq.btw aku stadi kat uia gombak,umah kat kota damansara.aku nk pg half cut je,tp tkot kene tipu

gua said...

brpa anggaran bajet lu utk sume2 tu?

Raja Gopal said...

bro, mana nak beli getah ni? sbb saya dah cari byk tempat tapi tak jumpa juga.

gua said...

mana blh tak jumpa. lu dok mane bro?

Raja Gopal said...

saya duduk kat skudai, jb. kene cari kedai spare parts, accesori atau half cut?

Gua said...

Halfcut ada,tp x tak boleh pakai sebab getah dah keras. Nanti bocor balik..spare part boleh cari&murah.accessories? Ada jual,tp harga double dr sparepart.

Raja Gopal said...

Thanks, bro. satu lagi, getah utk alur air tu ( kat gambar last, yg atas jari tu), boleh pasang ke?

Gua said...

Itu getah murah je.dia pnjg direct trus smpi pintu blkg.cara pasang pun sama jugak. Kne hti2. Pasang x betul kalu air paling ketara msuk meleleh btul2 dkt ats kpla sblh kanan (klu psg kt sblh driver)

shukry80 said...

untuk proton wira sama ka bro? just plug aand play?

gua said...

yup..kebanyakannya plug&play. its just the trick of the car model itself. contohnya ada cover atau clip yg tertutup utk pasang

Nazrim Mohd said...

Kalau takat nk pasang getah pintu samada getah luar atau dalam, tak perlu upah. Benda ni mudah saja untuk dipasang. Klu outter door, hanya buka door hint saja. Tak susah.

Nazrim Mohd said...

Kalau takat nk pasang getah pintu samada getah luar atau dalam, tak perlu upah. Benda ni mudah saja untuk dipasang. Klu outter door, hanya buka door hint saja. Tak susah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails