Monday, October 3, 2011

Compressor Service

Baru2 ni gua ada pegi ke selatan tanahair sbb kje. Biasa gua akn kluar awl pg sbb gua jenis drive rileks je. Tp ntah mcmana pg tu gua terbangun lewat sdgkn gua punye appointment kul 10pg. Kelam kabut gua bersiap2 (nasib baik sume dh prepare siap2 brg dlm kreta) trus gua kluar. Gua rembat kt highway 150km/j - 160km/j direct xde brenti&gua smpai destinasi on time. Alhamdulilah...

Yg xsedapnye plak, bila kereta "old school" kita overspeed atau lanyak sampai maksimum pasti ada yg xkne. Smpi je destinasi gua ada dgr sesuatu bunyi yg pelik dr enjin kreta, (gua jenis ckup pantang bila bwk kreta dgr bunyi2 yg pelik) dan gua pn trus bukak bonet. Gua prasan la yg bunyi memekak tu dtg dr kompresor gua. mungkin sbb gua rembat, tambah plak kompresor gua mmg dh nk kong psl gua tgk pulley dia pn lain mcm pusing. Bunyi bising geseran pd pulley tu wt gua xsenang nk buat kje. So gua off enjin bg sejuk dlu. Mana tau klu2 enjin sjuk blh ok blk ke. Lps 2jam kje gua setel, gua pusing2 area situ cri bengkel aircond.

Gua jumpa 1 bengkel aircond kat area Johor Jaya. Gua bukan main redah asal jumpa bengkel je k. Gua pergi hasil info2 yg diberikan oleh member2 gua serta sedara2 yg dh biasa repair kt area situ. Smpi bengkel, gua panggil pomen cek. Lps di amati bunyi yg menyakitkn telinga tu, dia bgtau gua pulley gua tu dia suda makan dlm menjadikan dia bergesel dgn kompresor. Caranya dia akn kasi bukak kompresor, then tambah 1 washer kecik utk jarakkn pulley tu. bunyi mcm sng, tp kje dia mmg susah&amik mase lebih kurang 2jam.


First dia kasi buang dlu gas aircond, then bukak kompressor. Yg bukak ni budak2 tokey tu. Tp yg kasi repair tu otai dia. So gua xgoyang psl gua tgk cara dia bikin mmg expert. Lps bukak kompresor, dia kasi cuci. Almaklum la, sbb brg lame. Lu tgk je la betapa hodohnya kompresor gua. (bygkn mcmana part2 yg lain yg xpernah diservis atau dibersihkan).

Lps dia kasi barai apalagi, kasi cuci la bersih2. Hasilnye..tu dia. berkilat! OK, nampak anak panah tu? washer kecik dia akn masukkn kat situ utk kasi pulley tu jarak sket supaya x kena kompresor. Utk kasi cun lagi, dia kasi gosok dgn batu asah utk nipiskn sket bhgian dalam pulley gua tu.


Siap masuk washer, kasi test pusing dlu. Ok je, trus pasang kepala then pasang balik kt kereta gua. Then masuk gas...Lps msuk gas, budak suruhan dia yg pasang. Sruh gua start enjin. Tak blh start la plak kereta gua! Hampeh btul..Pusing kunci kosong je. Nak kata bateri xde mustahil la plak psl gua baru ganti bateri maa...Dlm kpla gua dh terbayang takut starter problem psl ada member gua pnh kne. Starter dia kong. Kena plak starter gua mmg xpnh ganti.


Then budak dia panggil otai td sruh cek. ada la dkt 20minit belek sana belek sini. Baru la dpt tau..rupa2nya paip aircond gua touching kt coil api yg positif (+). so that api akan auto cut off..Klu tgk kreta2 baru, kebanyakan paip aircond dorg akn salut dgn getah utk elakkan dr touching dgn body atau coil api. So gua dpt bljr la sesuatu dr situ. Apapun, pd sesapa yg dok area selatan ada masalah aircond, blh singgah ke bengkel ni (alamat kt bwh). Pendapat gua, mmg gua puas hati pd bengkel ni. terbaekkk...



Alamat:

POWER AIR AUTO SERVICES
No.10, JN ROSMERAH 2/11,
TAMAN JOHOR JAYA,
81100 JOHOR DT.
07-3579666


2 comments:

SHEHAN ISMAIL said...

bagus. letak nm kedai n address. sng sket nk refer. hehehehe.. tq

gua said...

thanks for visiting here

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails