Thursday, September 15, 2011

Soalan Pengguna Saga...




Ada soalan dr pengguna saga bertanya:

mr.maweh: adakah enjin akan saga sy (4G15)akn tmbah pickup klo tukar plug cam NGK iridium ngn cable plug untuk racing? kwn sy cdgkan sy tukar clutch super touring 1.6..ble xlen x bro?

Untuk spark plug NGK Iridium klu pakai ada beza sbb api lebih kuat. Banyak ke sket bergantung jugak pd performance engine. xblh la ckp pakai plak ni jek enjin mesti power. untuk penerangan lebih lanjut blh tgk video ni:



Untuk info lebih lanjut berkenaan spark plug ni, blh layari web nih:




Ok, utk clutch super touring, gua sarankn tukar skli flywheel klu nk sedap&utk rasa beza. Klu ikut pengalaman gua&juga penerangan2 dr pomen2 yg expert, clutch ni rse beza dia bkn time start enjin trus rembat je. Kita akn rasa pickup dia contohnya time nk memotong atau mse nk tukar ke top gear. Klu nk tukar clutch tp nk pakai standard flywheel 1.5 saga pn blh. just bwk p engineering, dia akn tebuk lubang pd flywheel utk bg pickup sket. Blh refer pd pomen2 yg expert. Ada sesetengah kes mcm kereta gua, flywheel super touring xblh msuk so that kne pakai flywheel asal&pi hantar kt engineering. So, utk soalan td klu lu bikin flywheel, masuk clucth super touring&pakai spark plug iridium bru la ckup power..oh lupa plak. klu dh pakai spark plug power, cable plug jgn lupa ganti jugak k...Cheers!


3 comments:

badriz said...

Salam bro,

baru plan nk tuka plug ngn cable utk saga sy nih. . .bro ade idea bernas x nk kasik masuk cable n plug jenis ape?hehe

gua said...

Sudah terang lagikan bersuluh...tu ha dh confirm gambor plug paling power gua post hasil dr soalan pengguna saga sndr. (kalau lu rse nk try&mampu beli)..then blh la komen ttg "ke'power'annya" tu..then utk cable plug blh tgk entry gua:

http://kelabprotonsaga.blogspot.com/2011/03/spark-plug-cablewire.html

badriz said...

hehe. . .thanks bro. . .dlm plan nk menyambar 1 set denso iridium ik20 nih. . .

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails