Wednesday, December 22, 2010

Rim (part 2)

Hah! finally gua dpt gak bikin entry. bukan apa, bz gile. last week baru je balik dr terengganu. Letih tuu....Ok, kali ni gua nk sembang psl rim jugak. Tu hari gua kebetulan cuti sbb ada kerja luar, then gua p masuk highway "tembak" sampai 100km/j. Gua rasa mcm ada yg xkena bila gua dpt tau yg tayar depan gua gegar semacam bila rembat 80km/j ke atas. Gua jadi pelik sbb seblum ni ok je. Takat 160 tu selamaba jek. Gua dh start sangsi sbb gua pk msti ada benda yg xkena. Gua try bawak ke kedai tayar. Lepas dia bikin balancing termasuk onview balancing, gua try sama gak problem! arghh..gua tension. Gua p balik kedai td, then lepas dia cek2 then dia bgtau yg sbnrnya rim gua ada masalah. Klu tgk pd luaran, mmg rim tu cantik siap dengan bibir tebal ala2 angelina jolie gitu. tp bila tgk sebelah dalam rim, jeng..jeng..jeng!! rim depan gua (kiri&kanan) telah di gosok keliling pada bahagian tepi bibir rim tu.

Gua xpuas hati, kasi tukar rim depan ke belakang. Then gua try rembat. xde pape! sah la mmg rim gua problem. Lu org bayangkan, balancing gua dh bikin dekat 7 kali, alignment 5 kali tapi result tetap sama. Tu belum kira lagi rim tu gua tebuk sebab konon ingat pakai spacer yg jadi tayar gua gegar. Abis rosak rim gua. Mamat kedai tayar yg gua bikin balancing tu pn ckp yg rim gua kalau dh ada kesan gosok, mmg jual balik xkan laku. Dengan hati yg berapi, gua terjah balik kedai tayar yg gua beli rim tu&komplen balik dengan sales person yg jual rim kat gua tu. Lepas berbakul2 dia kena sumpah seranah dengan gua, dia kasi tukar rim lain. So far paling jauh gua pergi ke terengganu last week dengan tukar rim lain, alhamdulillah rembat pun xde masalah. So tgk gambar rim gua snap. Atleast gua dpt blajar sesuatu..


Moral: selalu check rim kalau nk beli yg secondhand sbb kebanyakkan peniaga ni menipu sbb nk kasi brg dia cepat keluar. Jgn tgk cun je trus2 nk stuju angkat. Kalau ada sen lebih, lg elok kalau angkat rim baru dr secondhand.

2 comments:

amirul said...

nape tak tunjuk rim lama dan kesan gosok.. ingin tahu

gua said...

ye x ye la bro..gua tension gile bangat smpi lupa nk amik gambor rim lame yg kne gosok tu. adehh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails