Monday, July 15, 2013

New Oil..

Salam Ramadhan!

Akhirnya dpt jugak gua buat entry. Agak busy. Ok, xnk cite panjang sgt. Beberapa bulan lepas ada kenalan perkenalkan dgn gua minyak hitam untuk gua test kt kereta buruk gua. Tujuan dia suruh eksperimen pada kereta gua sbb 1) kereta gua kereta lama 2) gua suka eksperimen supaya gua boleh alami sendiri performance kereta samada bagus atau tidak. So gua try pakai minyak tu pd kereta gua. First time kereta buruk pkai synthetic oil yg mana sblm ni tak pernah gua pkai pn!

To be honest, spanjang gua pkai kereta memang brand yang biasa pkai adalah Castrol sbb murah dan sesuai utk kereta2 old school. Tapi persepsi gua berbeza bila guna minyak ni. Walaupun minyak ni jenis semi-synthetic, tapi dari segi kualiti & performance sama mcm minyak fully synthetic. Kenapa? sebab minyak ni adalah formulasi terbaik hasil dari kajian yang mampu optimum kan kuasa enjin sekaligus menjaga enjin.

Selain tu juga minyak ni jaga enjin kereta agar sentiasa bersih dari carbon yang selalu ada pada dinding enjin. kebiasaanya minyak hitam biasa perlu ditukar stiap 5000km atau 3bulan yang mana capai dulu. Dengan minyak ni boleh guna sehingga 12000km. (kalau enjin lu orang xde leaking la).

Buktinya?? minggu lepas gua ke bengkel untuk adjust tappet psl dah longgar. Setahun lebih kereta buat top overhaul, keadaan enjin masih lagi seperti baru. Blh tgk sendiri camshafts, valves sume bersih. Ini membuktikan yang minyak tersebut menjaga enjin berbanding minyak hitam yang gua pakai sblm ni. Ini berdasarkn pengalaman & testimoni gua yang minyak ni bagus. sebab gua dah try dlu sblm rekemen kat org. So sape2 yg berminat blh contact/whatsapp/wechat ini orang ------->>> 012-3265687





3 comments:

Kei 9933 said...

xmau tukar head 12V ke bro?

Kelabprotonsaga gua said...

Mau tukar enjin skli tp sume mahal bro. Kalau ada org jual murah2 kasitau

Kei 9933 said...

plan nak pakai enjin ape??4g93t? makin mahal skrg ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails