Tuesday, January 25, 2011

Driveshaft





Gua nk sembang sket psl driveshaft. Keta gua banyak travel luar pd Selangor lately. So bila kereta dh selalu pakai mmg ada benda2 yg akan problem. Nak dijadikan cerita, bila gua masuk gear 2&3 rasa gegar. Tp bila masuk gear 4&top gear sume ok cm biasa. So bila gua bwk bengkel kasi check, pomen bgtau driveshaft gua yg panjang dh kong. Mula2 gua xcaya&bila gua balik umah check sndr kasi pegang rod tu mmg ada longgar sey...


Mula2 skali dlm kpala gua ligat pk cmne nk cari driveshaft tu sbb keta gua saga orient. Pomen ckp kasi bukak dulu baru tau cmne. So dengan berat hati terpaksa la gua kasi dia bukak dlu&memang betul driveshaft yg dkt gearbox tu dh terkulai longgar. Lepas check2 bearing sume ok xde pecah. So apa dia buat?


Housing dia kasi cuci&gosok dengan kertas pasir, then kasi letak grease baru. Setel!

p/s: Driveshaft yg panjang tu biasanya jarang rosak atau bengkok melainkan kalau eksiden. Biasa org ganti driveshaft kt CV joint tu je. Selamat satu masalah....

10 comments:

Hafiz said...

bro, tnya skit.. kalau tayar tak ikut stereng tuh ada kena mengena dgn driveshaft kah?

gua said...

tayar tak ikut steering biasa alignment. xde kne mengena dgn driveshaft.bwk p kedai tayar, adjust alignment, steering blh lurus blk. kalau blh mintak tayar tu yg lurus, bkn steering sbb steering blh bukak&adjust lps buat alignment. klu tayar xlurus nnti makan x rata.

mrsagamirage said...

slm bro..nk tanya skit pasal drive shaft saga ni..body saga masuk mirage 4g61t nak pakai drive shaft apa?...kiri ngan kanan...tq

gua said...

xsure la bro. biasa pakai driveshaft dia jugak yg gua tau.

Anonymous said...

bro..aku accident..wheel kiri himpit rapat..aku bajet alignment lari..kalau alignment lari,brapa harga repair??better pergi ke proton service or kdai service kreta biase yg harga lagi ok?

Gua said...

Accident alignment lari??lu biar betik. Keta lu bwk hri2 langgar lubang pn alignment blh lari. Tp klu accident, biasa chasis yg lari. Alignment biasa dikaitkb dgn tyr. Klu lari kasi bikin alignment murah je. Biasa rm10-20..alignment utk dpn shj..tp klu balancing 4tayar kne bikin...tapi klu chasis lu lari mmg kne bwk ketuk body&bajet besau

slaymaster said...

salam bro. nk tya drive shaft saga orient sama x dgn drive shaft wira 4g15 manual?..

gua said...

xngam la beb..mmg kne cari orient punye jugak..mslh pd saga yg terdapat pd orient ni gua prasan&pernah mengalami antaranya gearbox, hub, driveshaft&mounting. Mcm mounting ada yg blh pkai magma&megavalve punye dpn&blakang. Tp klu kiri kanan ada lain sket.

adnan muhaimin said...

berapa harga driveshaft tuuuuu...aku pnya dah kong bro...belah panjang pnya...LH

adnan muhaimin said...

pm harga yea broo

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails